Przepis na barszcz

Pyszności

Przepis na barszcz

Przepis na barszcz
Przepis na barszcz

Przepis na barszcz ?Barszcz wydaje się bardzo prosty do przygotowania ,jednak każdemu wychodzi inny 🙂 My pokażemy Wam jak go przygotowujemy 🙂

SKŁADNIKI

włoszczyzna – 400 g

cebula – 2 szt.

mięso wołowe (na rosół) – 1 kg

sól

buraki – 600 g

marchewka – 4 szt.

por – 2 szt.

boczek w plastrach – 100 g

olej słonecznikowy – 2 łyżki

pieprz czarny

cukier

ocet – 2 łyżki

koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

liść laurowy – 2 szt.

śmietana 18% – 100 g

szczypiorek – 1/4 pęczka

KROK 1: GOTUJEMY WYWAR Z WARZYW I MIĘSA

Włoszczyznę oraz cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy ścięgien i przekładamy wraz z warzywami do garnka, zalewamy 2,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę.

KROK 2: ŚCIERAMY WARZYWA

W międzyczasie buraki i marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Pory oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Boczek kroimy na małe kawałki.

KROK 3: GOTUJEMY BARSZCZ

Mięso wyjmujemy z bulionu i kroimy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sito (warzyw nie wykorzystujemy już do zupy). Buraki, marchew i por podsmażamy z boczkiem w gorącym oleju przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, octem i przecierem pomidorowym, zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, mięso i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Dodaj komentarz