Jak ubić śmietanę na sztywno ?

Pyszności

Jak ubić śmietanę na sztywno ?

Podstawy gotowania 😀 Pewnie nie jednej z Was nie chciała się ubić śmietana ,nie martwcie się czasami też może to być spowodowane tym ,że śmietana była zepsuta ,Jeśli jednak jest ona dobra pokażemy Wam jak doskonale i szybko ją ubić 🙂

Jak ubić śmietanę na sztywno ?

1.Przede wszystkim musisz się zaopatrzyć w odpowiednią śmietanę. Żeby ubić ją na sztywno, musisz kupić śmietanę, która jest tłusta: kremówkę, 36% lub 30%. . Żeby śmietana była słodka, przed jej ubiciem dodaj do niej 2 łyżki cukru pudru (w przeliczeniu na jedną szklankę).

2.Miska, w której będziesz ubijać śmietanę, musi być schłodzona. Również sama śmietana powinna być zimna.
3.  Mikser ustaw na najwyższe obroty. Ubijaj śmietanę z cukrem do czasu, aż końcówki miksera zaczną zostawiać na niej widoczne ślady. Wówczas zredukuj prędkość miksera  i kontynuuj ubijanie śmietany, aż zrobi się sztywna (gdy uformujesz z niej czubek, przez chwilę pozostanie on nieruchomo).
4.Jeżeli przemiksujesz śmietanę, nie wpadaj w panikę. Wlej do miski odrobinę świeżej, nieubitej śmietany i wmieszaj ją gumową szpatułką. Powtórz proces, dopóki wszystkie grudki nie znikną

Prawda ,że proste ?

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

One thought on “Jak ubić śmietanę na sztywno ?

Dodaj komentarz